Thursday, August 07, 2008

Andouillette

Op reis heb ik me aan Andouillette gewaagd. De Fransche schlagerij verleidt me steeds tot avontuurlijk eten. Geen sprinkhanen, stierenkl. of dieperdandezee inktvissen. Wel een lekker stuk behandeld vlees.
Nu was dit jaar de Andouillette aan de beurt.

Wikipedia helpt me mits een kleine nuance: français vs english

Andouillette

Le mot andouillette, qu'employa François Rabelais, eut longtemps une signification floue, désignant avec imprécision une petite andouille, elle-même jamais très clairement définie. Il nomme maintenant une élaboration artisanale ou industrielle à base d'éléments du tube digestif du porc (la plus usuelle) et/ou du veau. Plusieurs régions eurent et gardent leur recette, volontiers qualifiée d'« authentique » ou de « véritable », ce qui est réglementé. etc. etc.

Andouillette
Andouillette is a French sausage, a specialty of Lyon, Troyes and Cambrai.

Traditional andouillette is made from the colon and the stomach of pigs. A modern version may also contain cattle offal. The French andouillette is an acquired taste and can be off-putting to diners due to its extremely pungent odor, often compared to the smell of feces. (It is not to be confused with derivative andouille sausage, which is much spicier, but more mild in odor.)

Andouillette is sometimes eaten cold but more commonly is grilled and served as a hot dish, which strengthens its odor and taste. While hot andouillette does smell of feces, naturally all such matter is removed from the meat before cooking. The aroma is due to the pig colon (chitterlings) utilized in the sausage, which incorporates some of the same compounds that contribute to the odor of excrement.

Ik voel me even een beetje 'english'.
Mijn ontdekking van de caillettes in de Ardèche was toch iets smakelijker.

Misschien

... wordt het nog wel eens tijd.